Što je Produkteka?

Produkteka je produkt dizajn platforma za stvaranje novih proizvoda.
Platforma je to koja povezuje dizajnere, proizvođače, distributere i inovatore – elementarne čimbenike realizacije proizvoda. Cilj joj je uspostaviti komunikaciju između svih dionika procesa stvaranja novih proizvoda i pomoći što većem broju proizvoda da izađu na tržište. Nastala na premisama velikih promjena u industrijama i tehnologijama, Produkteka se trudi povezati proizvođače koji su u vremenu ekonomske krize podkapacitirani u proizvodnji, dizajnere koji imaju nove i svježe, tržišno zanimljive proizvode i distributere koji bi cijeli taj proces mogli zaokružiti.

Kako Produkteka djeluje?

Povezujući ljude, omogućujući razmjenu ideja i kreativnu atmosferu ona potiče na suradnju s konkretnim ciljem: stvaranje novih proizvoda i jačanje hrvatskog gospodarstva. „Ova platforma je mjesto sastanka i povezivanja ideje i proizvodnje.“

Koncept

Produkteka se održava kvartalno u vidu jednodnevnog druženja dizajnera, proizvođača, distributera i inovatora kroz radionice, predavanja, prezentacije, panel diskusije a za vrijeme kojih se istovremeno mogu vidjeti uživo gotovi proizvodi nastali uspješnom suradnjom dizajnera i proizvođača. Takav pristup daje dodatnu motivaciju svim sudionicima procesa, jer se razgovara o konkretnim projektima i konkretnom ulaganju u projekte zainteresiranih strana.

 

“PRODUKTEKA je donijela pravo osvježenje na domaću scenu produkt dizajna. Po prvi put na jednom događanju mogu se susresti razne interesne skupine te vidjeti strukovni dijalog na zavidnom nivou. U ovim teškim ekonomskim vremenima nužno je da se orijentiramo ka suradnji i fokusiramo na konkretne rezultate što je u slučaju PRODUKTEKE kvalitetan i suvremen industrijski proizveden proizvod. Povezivanjem svih interesnih strana, od dizajnere do proizvođača i distributera, PRODUKTEKA nadilazi razinu puke promocije, informiranosti i edukacije već medijacijski uspostavlja dijalog i direktno potiče suradnju, a u konačnici realizaciju i plasman novih domaćih proizvoda koji će biti konkurentni na tržištu.

Posebno zanimljiv aspekt PRODUKTEKE su renomirani i zanimljivi gosti kod kojih se jasno vidjelo koliko im je falilo prostora za komunikaciju svojih problema i potreba odnosno koliko ima fale pravi profesionalci spremni za obračun s realnim problemima našeg tržišta. Do sada se na svakoj PRODUKTECI, zahvaljujući odličnoj organizaciji, uistinu mogao osjetiti polet, afirmativna i proaktivna energija te se veselim nadolazećim događanjima s novim temama i gostima.”

Matija Raos, Magistar produkt dizajna Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca

“Kako su Produkteke tematske, tako je meni osobno najviše koristila prva, na kojoj sam predstavljao svoj rad. Obzirom da sam odmah stekao neke kontakte i ponude za moje proizvode, moram priznati da je bilo jako uspješno. Koncept okupljanja dizajnera, proizvođača i distributera je dobro zamišljen, a na samoj Produkteci se to i dosta osjeti jer svaka osoba oko vas ima nešto za reći ili ponuditi, te su svi stručni u svom poslu. Svakako glasam da se projekt nastavi i slijedeće godine, a ne sumnjam da ćete unaprijediti Produkteku i nastaviti istim tempom dalje.”

Mario Furčić, arhitekt

“Potvrđujemo da PRODUKTEKA, produkt dizajn platforma za stvaranje novih proizvoda, koju organizira Scuderia Zagreb podržava inicijativu razvoja novih proizvoda, te aktivno promovira implementaciju dizajna u procesu razvoja novih proizvoda sa ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Tvrtka EVOLVE d.o.o. imala je priliku predstaviti se zainteresiranoj javnosti na događanju PRODUKTEKA I. i III. Temeljem ostvarenih kontakata upravo na spomenutim događanjima razvile su se nove poslovne prilike za tvrtku, te smo zahvalni organizatorima na pozivu. Ovim putem izražavamo potporu predmetnoj inicijativi, te se veselimo budućim događanjima.”

Natalija Knezić, direktorica EVOLVE d.o.o.